DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 26, 2020, 1:37 p.m. ⋅ 122 views

Wipro Placement Verbal Ability Questions with answers (set 2)


Direction: In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. if there is no mistake the answer is ‘no error’

Q1. A. Neither the plans / B. suits him and therefore / C. he decided not to / D. go out yesterday / E. No error

Ans. B

Q2. A. The Cabinet Ministers and the Prime Minister / B. was at the airport / C. to receive the foreign dignitary /D. No error

Ans. B

 
Q3. A. While proceeding on leave / B. he had orally committed that / C. he will resume after two days/D. No error

Ans. C

Q4. A. The number of people /B. applying were so large /C. that the college had to /D. stop issuing application forms /E. No error

Ans. B

Q5. A. A series of lectures /B. of Indian philosophy /C. are arranged by the University /D. No error

Ans.C

Directions: Choose the correct word in order fill in the blanks

Q6. Spirituality is also about life in an , magnanimous and righteous manner.

A. untie, observable
B. remorseless, undeniable
C. pestilential, transparent
D. traversing, altruistic
E. delay, prominent

Ans. D

Q7. It is remaining detached in the midst of worldly attachments, performing one’s duties without giving in to one’s egocentric .

A. lethal, monstrous
B. hinder, lucid
C. pestilent, manifest
D. noxious, palpable
E. meticulously, disposition

Ans. E

Q8. It is one’s gratitude for all of life’s blessings and contentment with one’s lot with no of greed or covetousness.

A. capricious, conspicuous
B. freakish, visible
C. occasional, subtle
D. personal, discernible
E. profound, vestige

Ans. E

Q9. Spirituality is a state of peaceful bliss, not due to external but due to a strong inner connect with one’s own Divine core.

A. private, distinct
B. perpetual, stimuli
C. unshared, explicit
D. loosen, , concealed
E. ruthless, disguised

Ans. B

Q10. It is being equipped with the wisdom to acknowledge the of the intransitory aspects of life over what is transitory.

A. primordial, sublimity
B. relentless, exposed
C. release, glaring
D. unbind, indisputable
E. cease, groveling

Ans. A

Directions: This section is nothing but spotting the errors in the entire sentence or paragraph

Q11. During the so-called Golden Age of Islam which, despite what the / fanatics claim, was
not a narrowly religious age / the early science of medicine, which addressed early /
techniques of nursing to, was studied and respected.

A. During the so-called Golden Age of Islam which, despite what the
B. fanatics claim, was not a narrowly religious age
C. the early science of medicine, which addressed early
D. techniques of nursing to, was studied and respected.
E. No error

Ans. D

Q12. Her argument was that the term ‘fake news’ / allows the debate to be framed as / a textual problem, while / it remains a ethical and social one.

A. Her argument was that the term ‘fake news’ B. allows the debate to be framed as
C. a textual problem, while
D. it remains a ethical and social one.
E. No error

Ans. D

Q13. When one views them as rigid self-contained systems / in mortal combat and search for total victory, / one exaggerates differences among and disregards / differences within communism and liberalism.

A. When one views them as rigid self-contained systems
B. in mortal combat and search for total victory,
C. one exaggerates differences among and disregards
D. differences within communitarianism and liberalism.
E. No error

Ans. C

Q14. Like most post-colonial scholars, I have written reams about the / double standards of
Western colonial and imperial / power, the cultural hegemony of the West, the / pernicious
influence of ‘Orientalist’ myths, and so on.

A. Like most post-colonial scholars, I have written reams about the
B. double standards of Western colonial and imperial
C. power, the cultural hegemony of the West, the
D. pernicious influence of ‘Orientalist’ myths, and so on.
E. No error

Ans. C

Q15. In the past few years, there has been an / exponential growth in polarised websites / and
social media activism aimed / at ruthless propaganda before elections.
A. In the past few years, there has been an
B. exponential growth in polarised websites
C.and social media activism aimed
D. at ruthless propaganda before elections.
E. No error

Ans. E

Choose the Antonyms of the respective word

Q16. Wane

A. decrease
B. decline
C. deteriorate
D. revive

Ans. D

Q17. Wilt

A. smother
B. perish
C. bloom
D. wither

Ans. C

Q18. Tainted

A. proverb
B. eminent
C. adept
D. wholesome

Ans. D

 
Q19. Zealot

A. impious
B. bigot
C. fanatic
D. chauvinist

Ans. A

Q20. Zigzag

A. oblique
B. winding
C. unbent
D. crooked

Ans. C

Direction: In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake the answer is ‘no error’

Q21. The house with all its (A)/ furniture and exotic plants (B)/ were
sold for Rs. 50,000(C) / No error(D)

Ans. C

Q22. The teacher asked the students(A) / if everyone of them were
interested in (B)/ going on an excursion (C)/ No error(D)

Ans. B

Q23. a physiologist in the last century demonstrated(A) / that puppies
will die (B)/ if kept awake for more than five days(C) / No error(D)

Ans. B

Q24. It is unfortunate that(A) / many youngsters get (B)/ addicted to
gamble (C)/ No error(D)

Ans. C

Q25. I have seen (A)/ that film last year (B)/ but I do not remember
its story(C) / No error(D)

Ans. A

Directions: The following questions, consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words.

Q26. Plants : Coal

A. Crops : Manure
B. Animals : Oil
C. Cow: Milk
D. Fire : Smoke

Ans. B

Q27. Rectangle : Cylinder

A. Square : Sphere
B. Circle : Dosc
C. Triangle : Cone
D. Wall : Room

Ans. C

Q28. Expend : Replenish

A. Exhort : Encourage
B. Formant : Rebellion
C. Defect : Rejoin
D. Encroachment : Occupy

Ans. C

 

Directions for Questions: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

Knowledge has turned out to be man's greatest asset in mastering and conquering nature. The word science means literally knowledge. It is this quest and thirst for knowledge and the curiosity of man to know things beyond his reach that resulted in his becoming the lord of this plant. His never ending pursuit to unearth the reason behind phenomenon has
resulted in endless discoveries and inventions, which have proved to be the grate stepping stones in the progress of mankind. Inventions like the telephone, radio, t.v, telegraph, transistors, airplanes, automobiles, steam engine, electricity, wireless, telescopes, microscope
etc, have changed man’s life forever. There have been inventions and discoveries in all aspects of life. Science has worked grater miracles in the fields of health and medicine and has been the greatest weapon in man’s battle against diseases of various kinds. Vaccination is a miracle in the field of science. Penicillin, streptomycin, radium and x-rays have turned out be
great blessings. The discovery of the atom and its structure has been one of the most remarkable discoveries made by man. The quantum theory, the electricity along with the great findings of Einstein, Neils Bohr etc, have revolutionised the world of science forever. Computer and information technology are the latest revolutions in the field of science. With the coming of mobiles, internet, web conferencing etc, the world has shrunk into a cyber village where time and distance have no meaning are at least are no longer barriers.
Technology is on a rise every day. Each new day brings better technology with it. However, we should learn to us our knowledge constructively. Only constructive uses of science can guarantee the continuation of mankind on this earth. Moreover, it is man who is the great generator, creator and inventor of all this knowledge and technology. We should be warned of becoming slaves to our own creations and inventions. Only then, can science be a blessing and a miracle. Science, if used for the betterment of mankind and society can bring about changes in our lives by making better, more comfortable and worthwhile.

Q29. What was the first thing that the man learned to do?

A. To conquer the nature.
B. To battle with his fellow men.
C. To live leisurely in the nature.
D. To eat and sleep.

Ans. A

Q30. How has the world shrunk for man technologically?

A. Continents on the earth are drifting closer to each other
B. Video conferencing, the internet has made this possible
C. Development of medicines
D. The planet is becoming smaller

Ans. B

 
Q31. According to the given passage, …………………………. is the miracle in
the field of science

A. computers
B. vaccination
C. atoms and its structure
D. airplane

Ans. C

Q32. Mark the option which is closest to the meaning of the word given below
“ABNEGATE”

A. renounce
B. assert
C. give up
D. continue

Ans. A

 

Directions for Questions: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

It all started at the beginning of fifth grade. At first, Carmen wasn’t really sure what was happening. In class, she had to squint to see the blackboard clearly. She had to do the same thing when she read street signs, or when she watched a movie. As the fuzziness got worse, she became more and more worried. It was important for her to see the notes and homework assignments the teacher put on the board. It wasn’t long before Carmen found herself squinting all the time, but she didn’t want anyone to know that she was having a problem seeing. In class, she asked for a desk that was closer to the blackboard. One day, her teacher said,
“Carmen, are you all right? I’ve noticed you squinting a lot. Are you having trouble seeing the board?”
Carmen shook her head. “I’m fine, Mrs. Cruz,” she said, but she knew she couldn’t pretend much longer. At home, she had to sit closer and closer to the television in order to see the picture. Her mother noticed her squinting as she watched her favorite shows, and she began to get suspicious.
“Tomorrow I’m calling the eye doctor to set up an appointment for you,” she said firmly. Carmen protested, but her mother’s mind was made up. Three days later, Carmen had new glasses and instructions from her doctor to wear them all the time. Carmen frowned in the car the whole way home. “All of the kids
at school will think I’m a nerd,” she said. Her mother smiled and shook her head.”You look just as beautiful with those glasses on as you do without them,” she said. But Carmen didn’t believe her. The next day, Carmen kept the glasses in her pocket as she walked into the schoolyard. She avoided her friends and stood alone, feeling miserable. Suddenly, she heard her friend Theresa shout. Carmen ran over to the other
girls. “What’s wrong?” she asked. “My silver ring is gone!” Theresa cried. “My sister sent it to me from California. It’s very special and I can’t lose it!” Carmen could tell that Theresa was very upset. They all looked for the ring in the grassy area of the playground.
Carmen realized that she could search better if she could see better. She took the glasses out of her pocket and put them on. The objects and people around her came into sharp focus. She caught her breath. Everything looked so different! So clear!
She looked down at the ground and a glimmer of silver caught her eye. It was the ring. “Here it is,” she shouted. “I’ve found it!” She handed it to Theresa, and Theresa slipped the ring back on her finger.”Thanks Carmen,” she said. “I never thought we’d find it.” She paused. “Hey, I didn’t know you wore glasses. They look great!” Carmen had forgotten that she was wearing the new glasses. “Thanks,” she replied shyly. As they walked back toward the school building, two more girls from her class complimented her glasses. Carmen smiled. “Maybe wearing glasses won’t be so bad after all,” she thought.

 

Q33. BEFORE Carmen got glasses she

A. Thought having glasses wouldn’t be so bad.
B. Wasn’t able to see the blackboard clearly.
C. Found Theresa’s missing ring.
D. sat far away from the television

Ans. B

Q34. Based on the end of the story, what do you think Carmen will do next?

A. She won’t tell her friends that she needs to wear glasses.
B. She will keep her glasses in her pocket where no one can see them.
C. She will wear her glasses all the time.
D. She will wear her glasses only when she is with her family.

Ans. C

Q35. Read this sentence from the story ‘Her mother noticed her squinting as she
watched her favorite shows, and she began to get suspicious’.
What is an antonym for the word suspicious?

A. doubtful
B. guilty
C. innocent
D. trusting

Ans. D

 
Q36. Which statement BEST describes Carmen?

A. She is willing to overcome her fears in order to help her friends.
B. She doesn’t care how well she does in school.
C. She cares more about herself than her friends.
D. She doesn’t worry about what other people think of her.

Ans. A

Q37. Read this sentence from the story. ‘In class, she had to squint to see the blackboard clearly’.
What does squint mean?

A. to look with eyes partly closed
B. to move closer
C. to try hard
D. to concentrate

Ans. D

 

Directions for Questions: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.

Primitive man was probably more concerned with fire as a source of warmth and as a means of cooking food than as a source of light. Before he discovered less laborious ways of making fire, he had to preserve it, and whenever he went on a journey he carried a firebrand with him. His discovery that the firebrand, from which the torch may very well have developed, could be used for illumination was probably incidental to the primary purpose of preserving a flame. Lamps, too, probably developed by accident. Early man may have had his first conception of a lamp while watching a twig or fibre burning in the molten fat dropped from a roasting carcass. All he had to do was to fashion a vessel to contain fat and float a lighted reed in it. Such lamps, which are made of hollowed stones or sea shells, have persisted in identical from up to quite recent times.

 

Q38. Primitive man’s most important use for five was

A. To provide warmth
B. to cook food
C. to provide light
D. Both A and B.

Ans. A

Q39. The firebrand was used to

A. Prevent accidents
B. provide light
C. scare animals
D. save labour

Ans. B

Q40. By ‘primary’ the author means

A. Primitive
B. fundamental
C. elemental
D. essential

Ans. D

Q41. Lamps probably developed through mere

A. Hazard
B. fate
C. chance
D. planning

Ans. C

Q42. Early lamps were made by

A. Using a reed as a wick in the fat
B. letting a reed soak the fat
C. putting the fat in a shell and lighting it
D. floating a reed in the sea-shell

Ans. A



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details