DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 24, 2020, 1:41 p.m. ⋅ 541 views

LTI Placement Verbal ability Questions with answers


1. It was that the ad was______________the mobile phone not as a mobile phone but as a camera with which to take pictures, preferably of oneself.

1) deteriorating
2) condemn
3) belittle
4) promoting

Ans. D

2. As the list is infinite, we human beings don’t have direct access to it but have to proceed on the basis of______________for truth.

1) starvation
2) genuinely
3) evidence
4) veritable

Ans. C

3. He made his children ________ their homework every afternoon.

A. do
B. to do
C. studied
D. to study

Ans. B

4. The sun _________ at 9 last night.

A. sat
B. setted
C. set
D. was setting

Ans. C

5. There was in fact no immediate recession in the United Kingdom following the Brexit vote _________, there was not even a slowdown in growth.

A. stout
B. staunch
C. indeed
D. admittedly

Ans. C

6. Beauty is to ugliness as adversity is to __________.

A. happiness
B. Prosperity
C. Cowardice
D. Misery

Ans. B

7. Prime minister have full authority _________ his ministers.

A. for
B. to
C. among
D. over

Ans. D

8. I’ll _________ their cat while they are away on holiday.

A. be looking into
B. be looking at
C. be looking after
D. be looking over

Ans. C

9. Some argue that if the government adopted a more____________negotiating strategy the damage would be less.

1) drudge
2) enduring
3) coherent
4) legitimately

Ans. C

10. On Sundays I go to __________.

A. fish
B. to fish
C. fishes
D. fishing

Ans. D

11. Terrorism and the victimization it causes violate human rights and
established norms of human dignity and personal security that is
mandatory for _________ existence in any society.

A. luxurious
B. sophisticated
C. harmonious
D. peaceful
E. amicable
F. comfortable

A. C and E
B. F and E
C. B and c
D. C and D

Ans. D

12. Select the odd one out

A. Tiger
B. Lion
C. Hen
D. Leopard

Ans. C

13. I am honest.

A. didn’t I?
B. am I?
C. am not I?
D. aren’t I?

Ans. D

14. Predict the correct order :

(P) that he had been let down 
(Q) stood by all these years
(R) did he realise
(S) by a colleague whom he had

A. QSPR
B. QSRP
C. RSQP
D. RPSQ

Ans. D

15. Choose the correct suffix :
Pure

A.ify
B.fy
C.fee
D.fe

Ans. A

Choose the Antonyms of the respective word

16. Wane

A. decrease
B. decline
C. deteriorate
D. revive

Ans. D

17. Wilt

A. smother
B. perish
C. bloom
D. wither

Ans. C

18. Tainted

A. proverb
B. eminent
C. adept
D. wholesome

Ans. D

19. Zealot

A. impious
B. bigot
C. fanatic
D. chauvinist

Ans. A

20. Zigzag

A. oblique
B. winding
C. unbent
D. crooked

Ans. C

Identify the option that has error : 21-32

21. Instead criticizing (A) / why don’t (B) / you help (C) / with the presentation. (D) / No error (E)

A. Instead criticizing
B. why don’t
C. you help
D. with the presentation.
E. No error.

Ans. A

22. The university has received (A)/ about 500 applicants for the (B)/ course, out of them 50 will be(C)/ shortlisted for the programme. (D)/ No error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Ans. C

23. The cost relationship between banks (A)/ and big companies can be (B)/ end only when there is real (C) / competition in the sector. (D)/ No error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Ans. C

24. The company has announced (A) / a bonus for all (B) / employee (C) / who achieve their sales targets. (D) / No error (E)

A. The company has announced
B. a bonus for all
C. employee
D. who achieve their sales targets.
E. No error.

Ans. C

25. He has been assigned (A) / with that team (B) / because he is (C) / well qualified and experienced. (D) / No error (E)

A. He has been assigned
B. with that team
C. because he is
D. well qualified and experienced.
E. No error.

Ans. B

26. The cashier cannot (A) / give no explanation (B) / for the money (C) / that is missing. (D) / No error (E)

A. The cashier cannot
B. give no explanation
C. for the money
D. that is missing.
E. No error.

Ans. B

27. Our emission standards are (A) / one-tenth that of global (B) / average and far more (C) / stringent than even Europe (D) / No error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Ans. E

28. Three Indian, two women and one man (A) / were among the shortlisted 100 (B) / applicants whom were chosen for (C) / one-way trip to mars under one mission (D) / No error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Ans. C

 

29. Fasting not only detoxifies the system but (A) / gives also a person training (B) / in endurance, a spirit of (C) / acceptance and self control (D) / No error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Ans. B

30. The manager has (A) / confidence in the engineer (B) / ability to (C) /design the new software. (D) / No error (E)

A. The manager has
B. confidence in the engineer
C. ability to
D. design the new software.
E. No error.

Ans. B

31. The company’s new project (A) / cannot be launched (B) / unless the approval (C) / of the board. (D) / No error (E)

A. The company’s new project
B. cannot be launched
C. unless the approval
D. of the board.
E. No error.

Ans. C

32. The Reserve bank of India (A) / lifted the ban upon imports (B) / of gold coins and medallions by (C) / banks and trading houses. (D) / no error (E).

A. A.
B. B
C. C
D. D
E. E

Ans. B

33. President Pranab Mukherjee inaugurated (A) / Indian international trade (B) / fair 2014 in Pragati maiden (C) / in new Delhi (D) /No error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Ans. C

 

Passage

Management education gained new academic stature within US Universities and greater respect from outside during the 1960’s and 1970’s. Some observers attribute the competitive superiority of US corporations to the quality of business education. In 1978, a management professor, Herbert A. Simon of Carnegie Mellon University, won the Nobel Prize in
economics for his work in decision theory. And the popularity of business education continued to grow, since 1960, the number of master’s degrees awarded annually has grown from under 5000 to over 50,000 in the mid 1980’s as the MBA has become known as ‘the passport to the good life’.
By the 1980’s, however, US business schools faced critics who charged that learning had little relevance to real business problems. Some went so far as to blame business schools for the decline in US competitiveness.
Amidst the criticisms, four distinct arguments may be discerned. The first is that business schools must be either unnecessary or deleterious because Japan does so well without them. Underlying this argument is the idea that management ability cannot be taught, one is either born with it or must acquire it over years of practical experience. A second argument is that
business schools are overly academic and theoretical. They teach quantitative models that have little application to real world problems. Third, they give inadequate attention to shop floor issues, to production processes and to management resources. Finally, it is argued that
they encourage undesirable attitudes in students, such as placing value on the short term and ‘bottom line’ targets, while neglecting longer term development criteria. In summary, some business executives complain that MBA’s are incapable of handling day to day operational decisions, unable to communicate and to motivate people, and unwilling to accept responsibility for following through on implementation plans. We shall analyze these
criticisms after having reviewed experiences in other countries.
In contrast to the expansion and development of business education in the United States and more recently in Europe, Japanese business schools graduate no more than two hundred MBA’s each year. The Keio Business School (KBS) was the only graduate school of management in the entire country until the mid 1970’s and it still boasts the only two year
masters programme. The absence of business schools in Japan would appear in contradiction with the high priority placed upon learning by its Confucian culture. Confucian colleges
taught administrative skills as early as 1630 and Japan wholeheartedly accepted Western learning following the Meiji restoration of 1868 when hundreds of students were dispatched to universities in US, Germany, England and France to learn the secrets of Western technology and modernization. Moreover, the Japanese educational system is highly
developed and intensely competitive and can be credited for raising the literary and mathematical abilities of the Japanese to the highest level in the world.
Until recently, Japan corporations have not been interested in using either local or foreign business schools for the development of their future executives. Their in-company training programs have sought the socialization of newcomers, the younger the better. The training is
highly specific and those who receive it have neither the capacity nor the incentive to quit.
The prevailing belief, says Imai, ‘is management should be born out of experience and many years of effort and not learnt from educational institutions.’ A 1960 survey of Japanese senior executives confirmed that a majority (54%) believed that managerial capabilities can be attained only on the job and not in universities. However, this view seems to be changing: the same survey revealed that even as early as 1960, 37% of senior executives felt that the universities should teach integrated professional
management. In the 1980’s a combination of increased competitive pressures and greater multi-nationalisation of Japanese business are making it difficult for many companies to rely
solely upon internally trained managers. This has led to a rapid growth of local business program and a greater use of American MBA program. In 1982-83, the Japanese comprised the largest single group of foreign students at Wharton, where they not only learnt
the latest techniques of financial analysis, but also developed worldwide contacts through their classmates and became Americanized, something highly useful in future negotiations.
The Japanese, then do not ‘do without’ business schools, as is sometimes contended. But the process of selecting and orienting new graduates, even MBA’s, into corporations is radically different than in the US. Rather than being placed in highly paying staff positions, new Japanese recruits are assigned responsibility for operational and even menial tasks. Success is
based upon Japan’s system of highly competitive recruitment and intensive in-company management development, which in turn are grounded  in its  tradition of universal and rigorous academic education,  life-long  employment  and  strong  group identification.
The harmony among these traditional elements has made Japanese industry highly productive and given corporate leadership a long term view. It is true that this has been achieved without much attention to university business education, but extraordinary attention has been devoted to the development of managerial skills, both within the company and through participation in program sponsored by the Productivity Center and other similar organizations.

34. Which of the following is absolutely true, about Japenese education system, according to the passage ?

A. It is better than the American system.
B. It is highly productive and gives corporate leadership a long term view as a result of its strong traditions.
C. It is slowly becoming Americanized.
D. It succeeds without business schools, where as the US system fails because of it.

Ans. B

35. The following reasons were responsible for the growth of popularity of business schools among students except

A. Simon, a management professor winning the Nobel Prize in economics.
B. The gain in academic stature.
C. The large number of MBA degree awarded.
D. A perception that it was a ‘passport to good life

Ans. C

36. According to the passage which of the option is true

A. Learning, which was useful in the 1960’s and 1970’s became irrelevant in the 1980’s.
B. Management education faced criticisms in the 1980’s.
C. Business schools are insensitive to the needs of industry.
D. By the 1980’s business schools contributed to the decline in US competitiveness.

Ans. B

37. A criticism that management education did not face was that

A. It imparted poor quantitative skills to MBA’s.
B. It was unnecessary and deleterious.
C. It was irrevocably irrelevant.
D. It inculcated undesirable attitudes in students

Ans. A

38. The absence of business schools in Japan

A. Is due to the prevalent belief that management ability can only be acquired over years of practical experience.
B. Was due to the high priority placed on learning as opposed to doing in Confucian culture.
C. is hard to explain for the proponents of business education.
D. Contributed a great deal to their success in international trade and business

Ans. A



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details