DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 23, 2020, 12:45 p.m. ⋅ 279 views

Placement preparation C Programming Objective Type Questions with answers (Set 1)


Q1. C Programming Language is often called as :

a) High Level Language

b) Middle Level Language

c) Low Level Language

d) None of these

 ANSWER: (b)

 

Q2. Which of the following is true about C programming language ?

a) C is a structural language.

b) C is a procedural language.

c) C does not supports function within function.

d) All of these

ANSWER: (d)

 

Q3. How many keywords are there in C programming language ?

a) 32

b) 28

c) 21

d) None of these

ANSWER: (a)

 

Q4. Which is not the extended keyword in C ?

a) _Imaginary

b) _Complex

c) inline

d) None of these

ANSWER: (d)

 

Q5. Process in which source code is combined with object code is termed as :

a) Linker

b) Loading

c) Linking

d) None of these

ANSWER: (c)

 

Q6. An object of type ‘char’ is of :

a) 1 byte

b) 2 bytes

c) 4 bytes

d) 8 bytes

ANSWER: (a)

 

Q7. For 32 bits environment, size of ‘int’ data type is :

a) 2 bytes

b) 4 bytes

c) 8 bytes

d) None of these

ANSWER: (b)

 

Q8. What is the minimal range of unsigned char data type ?

a) -127 to 127

b) 0 to 255

c) -32767 to 32767

d) None of these

ANSWER: (a)

 

Q9. In C, the names of variables, functions, labels, and various other user-defined items are :

a) keywords

b) Tokens

c) Identifiers

d) None of these

ANSWER: (c)

 

Q10. Variables that are declared inside a function are :

a) constants

b) literals

c) global

d) local

ANSWER: (d)

 

Q11. All non-global variables are by default :

a) auto

b) static

c) extern

d) register

ANSWER: (a)

 

Q12. You can direct the compiler to retain the values of local variables using _____ modifier.

a) auto

b) static

c) extern

d) register

ANSWER: (b)

 

Q13. main() is :

a) keyword

b) function

c) both

d) None of these

ANSWER: (b)

 

Q14. This modifier tells the compiler that the value of the variable may change at any time – without any action being taken by the code the compiler finds nearby.

a) extern

b) public

c) void

d) volatile

ANSWER: (d)

 

Q15. Variables with ____ keyword are only declared not defined.

a) auto

b) extern

c) static

d) register

ANSWER: (b)

 

Q16. Which of the following statement about ‘static variables’ is false ?

a) Static variables are permanent variables within their own function or file.

b) Static local variables are not known outside the function or file.

c) Static variables maintain their values during function calls.

d) Static variables and global variables are same. 

ANSWER: (d)

 

Q17. Which operator is used to return the length of the variables in bytes ?

a) size()

b) length()

c) leng()

d) sizeof()

ANSWER: (d)

 

Q18. The format identifier ‘%i’ is also used for :

a) char

b) int

c) float

d) double

ANSWER: (b)

 

Q19. Which data type is best for storing a number 65000 in a 32-bit system ?

a) int

b) long

c) signed short

d) unsigned short

ANSWER: (d)

 

Q20.  Which header file can be used to define i/o function prototypes and macros?

a) stdio.h

b) conio.h

c) stdlib.h

d) alloc,h

ANSWER: (a)

 

Q21. Which of the following is an invalid if-else statement ?

a) if (if (a == 1)){}

b) if (func1 (a)){}

c) if (a){}

d) if ((char) a){}

ANSWER: (a)

 

Q22. According to ANSI specification, how to declare main () function with command-line arguments ?

a) int main(int argc, char *argv[])

b) int char main(int argc, *argv)

c) Both of the above

d) None of the above

ANSWER: (a)

 

Q23. const int *ptr;. Which statement is true ?

a) You cannot change the value pointed by ptr
b) You cannot change the pointer ptr itself
c) You May or may not change the value pointed by ptr
d) You can change the pointer as well as the value pointed by it

ANSWER: (a)


Q24. _____ is used to break out of a program ?

a) break

b) continue

c) terminate

d) exit

ANSWER: (d)


Q25. Which is an indirection operator among the following?

a) &

b) $

c) *

d) .

ANSWER: (c)

 

Q26. Which of the following does not initialize ptr to null (assume a = 0) ?

a) int *ptr = &a;

b) int *ptr = &a – &a;

c) int *ptr = a – a;

d) All of the mentioned

ANSWER: (a)

 

Q27. If :

char s[10],*p;
p = s;


then, s[i] can be written as :

a) s – i

b) p + i

c) *(s + i)

d) *(p + i)

ANSWER: (d)

 

Q28. When a function is called by itself again and again, then it is : 

a) call by value

b) call by reference

c) recursion

d) system function call

ANSWER: (c)

 

Q29. Which can never be called by value using call by value method ?

a) structure

b) union

c) array

d) all of these

ANSWER: (c)


Q30. What is the maximum number of arguments that can be passed in a single function ?

a) 341

b) 263

c) 253

d) 308

ANSWER: (c)

 

Q31. _____ is the collection of similar-type elements ?

a) Structure

b) Union

c) Array

d) String

ANSWER: (c)

 

Q32. Which is true about following statement in C :

void ( * abc( int, void ( *def) () ) ) (); 

a) abc is a pointer variable to pointer-type function def.

b) Illegal statement

c) abc is a ptr to a function which takes 2 parameters.

d) None of the above

ANSWER: (c)

 

Q33. What can not be declared : 

a) Array of integers
b) Array of pointers
c) Array of structures
d) None of the above

ANSWER: (d)

 

Q34. Which of the following is not a arithmetic operation :

a) n/=10

b) n*=10

c) n+=10

d) n!=10

ANSWER: (d)

 

Q35. Which datatype is not applicable for mod(%) operation ?

a) int

b) float

c) char

d) None of these

ANSWER: (b)



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details