DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 26, 2020, 12:26 p.m. ⋅ 222 views

Wipro Placement Verbal Ability Questions with answers (set 1)


Q1. Unnik rishnan is a famous singer from South India. One should never miss to hear his mellifluous melodies.
Question : Pick an appropriate synonym for “mellifluous”.

A. Sad
B. Nostalgic
C. Pleasant
D. Priceless

Ans. C

Q2. What is an appropriate synonym for “Bifid” ?

A. Divided
B. Divided in two
C. Timid
D. None

Ans. A

Q3. Find the antonym for “gaurish” ?

A. Cheap
B. Flashy
C. Costly
D. None

Ans. A

Q4. Choose an appropriate antonym for the word “deliberate”

A. Unintended
B. Targeted
C. Focused
D. None

Ans. A

Q5. Which of the following is an appropriate synonym for the word “Debauch” ?

A. Demoralize
B. Encourage
C. Cultivate
D. None

Ans. A

Q6. The following sentence consists of a word or a phrase which is highlighted. Each of them is followed by four words or phrases. Choose the word or the phrase which is closest in meaning to highlighted word or phrase.
My only major complaint was that the remote was thin and felt flimsy.

A. meager
B. substantial
C. sturdy
D. plausible

Ans. A

Synonyms

Q7. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : ARROGANT

A. Conceited
B. Humble
C. Progressive
D. Noble

Ans. A

Q8. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : ASSASSIN

A. Victim
B. Slayer
C. Record
D. Heroic

Ans. B

 
Q9. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : AUDACITY

A. Dislike
B. Insolence
C. Boasting
D. Agree

Ans. B

Q10. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : BENEVOLENCE

A. Kindness
B. Adopt
C. Secure
D. Greetings

Ans. A

Q11. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : BLASPHEMOUS

A. Convict
B. Gather
C. Impious
D. Impious

Ans. C

Q12. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : BUOYANT

A. Joyful
B. Peaceful
C. Angry
D. Clever

Ans. A

Q13. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : BRITTLE

A. Partner
B. Like iron
C. Tough
D. Fragile

Ans. D

 
Q14. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : BAFFLE

A. Regard
B. Scorn
C. Perplex
D. Confound

Ans. C

Q15. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : BAFFLE

A. Regard
B. Scorn
C. Perplex
D. Confound

Ans. C

Q16. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : COMPASSIONATE

A. Crazy
B. Merciful
C. Complex
D. Hatred

Ans. 2

Q17. Select the word or phrase which best expresses the meaning of the given word : CONCEAL

A. Harvest
B. To explore
C. Clear
D. Obscure

Ans. 4

Q18. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :

S1 : The December dance and music season in Madras is like the annual
tropical cyclone.
P : A few among the new aspirants dazzle with the colour of youth, like
fresh saplings.
Q : It rains an abundance of music for over a fortnight.
R : Thick clouds expectation charge the atmosphere with voluminous
advertisements.
S : At the end of it one is left with the feeling that the music of only those
artists seasoned by careful nurturing, stands tall like well-rooted trees.
S6 : Many a hastily planned shrub gets washed away in the storm.
The Proper sequence should be:

A. RQPS
B. QRPS
C. RQSP
D. QRSP

Ans. B

 
Q19. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :

S1: Duryodhana was a wicked prince.
P : one day Bhima made Duryodhana fall from a tree from which
Duryodhana was stealing fruits.
Q : He did not like that Pandavas should be loved and respected by the
people of Hastinapur
R : Duryodhana specially hated Bhima.
S : Among the Pandavas, Bhima was extraordinary strong and powerful
S6: This enraged Duryodhana so much that he began to think of
removing Bhima from his way.
The Proper sequence should be:

A. PSQR
B. QPRS
C. QSPR
D. PSRQ

Ans. C

Q20. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :

S1: A man can be physically confined within stone walls.
P : But his mind and spirit will still be free.
Q : Thus his freedom of action may be restricted.
R : His hopes and aspiration still remain with him.
S : Hence, he will be free spiritually if not physically.
S6: No tyranny can intimidate a lover of liberty.
The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. SRQP
C. QPRS
D. QPSR

Ans. A

 

Q21. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :

S1: Metals are today being replaced by polymers in many applications.
P : Above all, they are cheaper and easier to process making them a
viable alternative to metals.
Q : Polymers are essentially a long chains of hydrocarbon molecules.
R : Today polymers as strong as metals have been developed.
S : These have replaced the traditional chromium-plated metallic
bumpers in cars.
S6: Many Indian Institutes of science and Technology run special
programs on polymer science.
The Proper sequence should be:

A. QRSP
B. RSQP
C. RQSP
D. QRPS

Ans. A

Q22. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :

S1: What are the causes of our chronic food shortage ?
P : To find for these growing new millions is desperate task.
Q : every year, we add more than a crore of persons to our population.
R : Despite stupendous efforts by our government, the population is
growing unabated.
S : The chief cause is the population explosion.
S6: This unprecedented growth can drag us to the doors of starvation
very soon.
The Proper sequence should be:

A. QRSP
B. SQPR
C. QPRS
D. PSQR

Ans. B

Q23. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :

S1: Moncure Conway devoted his life to two great objects freedom of
thought, and freedom of the individual.
P : They threaten both kinds of freedom.
Q : But something also has been lost.
R : There are now dangers, somewhat different in form from those of the
past ages.
S : In regard to both these objects, something has been gained since his
time.
S6: Unless a vigorous and vigilant public opinion can be aroused in
defence of them, there will be much less of both a hundred years hence
then there is now.
The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. QSPR
C. SQRP
D. RSPQ

Ans. C

 
Fill in the blanks

Q24. These essays are intellectually __ and represent various levels of complexity

A. Revealing
B. Modern
C. persistent
D. demanding
E) persistent

Ans. C

Q25. It was almost impossible for him to put out of his mind the __ words
which he heard from his clever father-in-law

A. Inspiring
B. witty
C. sarcastic
D. soothing
E) exhortative

Ans. B

Q26.Integrity of character, honesty, dependability and discipline___________ with a
genuine interest in your work will go a long way in the achievement of success in your professional life.

A. Coupled
B. adjoined
C. fixed
D. attached
E) joined

Ans. A

Q27. The soldiers were instructed to____________ restraint and handle the situation peacefully.

A. Exercise
B. control
C. prevent
D. enforce
E) remain

Ans. A

Q28. Ishwar Chandra Vidyasagar was one of the chief ____________ of women’s rights

A. Promoters
B. facilitators
C. instigators
D. organizers
E) protagonists

Ans. E

Q29. Her parents will never give their _________ to such an unsuitable match.

A. willingness
B. agreement
C. consent
D. acquiescence

Ans. C

Q30. He is __ dancer

A. a skilled
B. an adept
C. an adapt
D. an adopt

Ans. A

Q31. The degrees were awarded in the annual____________

A. conference
B. convention
C. Convolution
D. convocation

Ans. D



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details