DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 26, 2020, 11:38 a.m. ⋅ 265 views

Wipro Placement Aptitude Questions with answers (set 1)


Q1. 12 members were present at a board meeting. Each member shook hands with all of the other members before & after the meeting.How many handshakes were there?

A. 130
B. 134
C. 132
D. 135

Ans. C

Q2. A garrison has enough food for 120 soldiers for 42 days. After 12 days, 30 new soldiers join the garrison , now food will last for how many days beginning with the day of arrival of new soldiers.

A. 37.5 days
B. 52.5 days
C. 36 days
D. 24 days

Ans. D

Q3. The cost price of 10 articles is equal to the selling price of 9 articles. find the profit percent.

A. 101/9%
B. 100/9%
C. 102/9%
D. 103/9%

Ans. B

 

Q4. A train passes by a stationary man standing on the platform in 8 seconds and passes by the platform completely in 32. If the length of the platform is 270 m, what is the length of the train?

A. 100 m
B. 90 m
C. 110 m
D. 120 m

Ans. B

Q5. An emergency vehicle travels 10 miles at a speed of 50 miles per hour.How fast must the vehicle travel on the return trip if the round-trip travel time is to be 20 minutes?

A. 75 miles per hour
B. 70 miles per hour
C. 65 miles per hour
D. 80 miles per hour

Ans. A

Q6. The ratio of radii of two right circular cylinders is 6:7 and their heights are in the ratio 5:9. The ratio of their respective curved surface areas is

A. 14:15
B. 17:19
C. 23:29
D. 10:21

Ans. D

Q7. From the salary of an officer 10% gets deducted as House Rent Allowance, 15% he spends on Children’s education, 10% is spent on clothings. After his expenses he is left over with Rs3780. Find his income.

A. 21200
B. 18450
C. 22100
D. None of these

Ans. D

Q8. In how many ways can the 7 letters A,B,C,D,E,F and G be arranged so that C and E never together.

A. 5040
B. 6480
C. 3600
D. 1440

Ans. C

 

Q9.Price of cooking oil has increased by 25%. What percent of reduction that a family could afford in the usage of cooking oil so as not to increase the expenditure?

A. 25%
B. 16.33%
C. 10%
D. 20%

Ans. D

Q10. Mary and John can do a piece of work in 24 days; John and Vino in 30 days; Vino and Mary in 40 days. If Mary,John and Vino work together they will complete the work in :

A. 10 days
B. 20 days
C. 17 days
D. 15 days

Ans. B

Q11. My friend collects antique stamps. She purchased two, but found that she needed to raise money urgently. So she sold them for Rs. 8000 each. On one she made 20% and on the other she lost 20%. How much did she gain or lose in the entire transaction?

A. She lost Rs 500.67
B. She lost Rs 666.67
C. She gain Rs 666.67
D. She gain Rs 500.67

Ans. B
Q12. How many numbers are there in all from 4000 to 4999 (both 4000 and 4999 included. having at least one of their digits repeated?

A. 356
B. 216
C. 496
D. 504

Ans. C

Q13. If Lance Armstrong cycles at 10km/hr, then he arrives at certain destination at 1 pm. If he cycles at 15km/hr, he will arrive at same place at 11 A.m. At what speed must he cycle to get there by noon?

A. 12 km/hr
B. 11km/hr
C. 13km/hr
D. 14km/hr

Ans. A

 

Q14. Find the sum of the first 50 common terms of 12,16,20,… and 18,24,30,….

A. 15900
B. 12700
C. 19990
D. 18400

Ans. A

Q15. If 1/2x +1/4x+1/8x=14 Then the value of x is:

A. 8
B. 12
C. 4
D. 16

Ans. D

Q16. Six bells commence tolling together and toll at intervals 2,4,6,8,10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes how many times they toll together.

A. 4
B. 10
C. 15
D. 16

Ans. C

Q17. The time showed by an analog clock at a moment is 11 am then 1234567890 hours later it will show the time as:

A.11am
B.11pm
C.5am
D.4pm

Ans. C

Q18. A trapezium with an area of 5100 cm2 has the perpendicular distance between the two parallel sides of 60m . if one of the parallel sides be 40m. find the length of the other side.

A. 130 m
B. 110 m
C. 120 m
D. 145 m

Ans: 130 m

 

Q19. There are 5 doors to a lecture room. In how many ways can a student enter the room through a door and leave the room by a different door?

A. 10
B. 9
C. 20
D. 625

Ans. C

Q20. Find the simple interest on Rs. 306.25 from March 3rd to July 27th( In the same year ) at 3.75 percent.

A. Rs. 4.57
B. Rs. 4.59
C. Rs. 4.53
D. Rs 4.58

Ans. B

Q21. Square of two more than a two digit number is multiplied and divided by 2 and 5 respectively. If twice of the result is equal to 500 then find the number?

A. 45
B. 23
C. 87
D. 47

Ans. B

Q22. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th match and thus increases his average by 3.Find his average after 17th match.

A. 36
B. 37
C. 38
D. 40

Ans. D

Q23. Find X when X – Y = 3 and X2 + Y2 = 89 where X and Y are integers.

A. 10
B. -5
C. -10
D. -3

Ans. B

 

Q24. The radius of wheel of axis’s car is 50 cm. What is the distance that the car would cover in 14 revolutions?

A. 11 m
B. 22 m
C. 33 m
D. 44 m

Ans. D

Q25. A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?

A. 10/21
B. 11/21
C. 1/2
D. 3/2

Ans. A

Q26. Find the value of P when the line through the points (2,2) and (5,7) is perpendicular to the line 3x+Py-9=0.

A. 3/5
B. 5
C. 5/3
D. 3

Ans. B

Q27. P can do a piece of work in 5 days of 8 hours each and Q can do in 4 days of 6 hours each. How long will they take do it working 5 hours a day?

A. 2 days
B. 3 days
C. 4 days
D. 5 days

Ans. B

Q28. ITC sells one product at a profit of 20% another at a loss of 20% at the same selling price. What is the loss incurred by ITC?

A. 1%
B. 2%
C. 4%
D. 0%

Ans. C

 

Q29. What is the sum of the irrational roots of the equation (x-1)(x-3)(x-5)(x-7)=9 ?

A. 10
B. 8
C. 6
D. 4

Ans. B

Q30. a solid cylinder has total surface area of 462 cm2 . If total surface area of the cylinder is thrice of
its curved surface areA. then the volume of the cylinder is:

A. 539 cm3
B. 545 cm3
C. 531 cm3
D. 562 cm3

Ans. A



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details