DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Oct. 10, 2020, 5 p.m. ⋅ 97 views

TCS NQT aptitude questions set 4


Q31. Vodafone has come up with a new scheme “Pay Easy”. They have decided to charge the first 100 calls of a Pay Easy customer @Rs.1/-call, the next 100 calls @Rs.1.25/-call and the next 100 calls @Rs.1.75/-call. Raj is a Pay Easy customer. He paid Rs.286.25/- as his mobile bill that month. How many calls did Raj make ?

a) 243

b) 241

c) 242

d) 235

Ans. (d)


Q32. Kailash faces towards North. Turning to his right, he walks 25 meters. He then turns to his left and walks 30 meters. Next, he moves 25 meters to his right. He then turns to his right again and walks 55 meters. Finally he turns to the right and moves 40 meters. In which direction is he now from his starting point ?

a) South-West

b) South

c) North-West

d) South-East

Ans. (d)


Q33. If Tarun buys only pens costing Rs. 13 each or only pencils costing Rs. 5 each, he is left with Rs. 2 in each case. Which of the following cannot be the amount available with him ?

a) 457

b) 782

c) 577

d) 1042

Ans. (c)


Q34. The points A (-5,4), B (-7,6) and C (5,2) are the co-ordinates of a right angled triangle. Which of the following angle is a right angle ?

a) A

b) B

c) C

d) cannot be determined

Ans. (a)


Q35. The sum of 5 numbers in AP is 30 and the sum of their squares is 190. Which of the following is the third term ?

a) 5

b) 6

c) 8

d) 9

Ans. (b)


Q36. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope ?

a) 11/12

b) 0

c) 1/12

d) 1/6

Ans. (b)


Q37. The citizens of planet nigiet are 8 fingered and have thus developed their decimal system in base 8. A certain street in nigiet contains 1000 (in base 8) buildings numbered 1 to 1000. How many 3s are used in numbering these buildings ?

a) 75

b) 64

c) 192

d) 102

Ans. (c)


Q38. A circular dartboard of radius 1 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it hits the dartboard at some point Q in the circle. What is the probability that Q is closer to the centre of the circle than the periphery ?

a) 1/3

b) 1/2

c) 3/4

d) 1/4

Ans. (d)


Q39. The difference between the ages of two of my three grandchildren is 3. My eldest grandchild is three times older than the age of my youngest grandchild and my eldest grandchild’s age is two years more than the ages of my two youngest grandchildren added together. How old is my eldest grandchild ?

a) 12

b) 13

c) 10

d) 15

Ans. (d)


Q40. A person starts writing all 4 digits numbers. how many times had he written the digit 2?

a) 4200

b) 4700

c) 3700

d) None of these

Ans. (c)


Q41. Consider a class of 40 students whose average weight is 40 kgs. m new students join this class whose average weight is n kgs. If it is known that m + n = 50, what is the maximum possible average weight of the class now ?

a) 40.18

b) 40.56

c) 40.67

d) 40.49

Ans. (b)


Q42. 1/3 of a number is 6 more than 1/6 of that number then what is the number?

a) 12

b) 36

c) 24

d) 48

Ans. (b)


Q43. How many parallelograms are formed by a set of 4 parallel lines intersecting an other set of 7 parallel lines.

a) 125

b) 126

c) 127

d) 128

Ans. (b)


Q44. The least number which when divided by 48, 60, 72, 108 and 140 leaves 38, 50, 62, 98 and 130 as remainders respectively, is :

a) 4592

b) 15110

c) 2135

d) 7589

Ans. (b)


Q45. George and Mark can paint 720 boxes in 20 days. Mark and Harry in 24 days and Harry and George in 15 days. George works for 4 days, Mark for 8 days and Harry for 8 days. The total number of boxes painted by them ?

a) 252

b) 516

c) 348

d) 492

Ans. (c)


Q46. Raj invested in Indigo, HUL and SBI shares at Rs. 300, Rs. 200 and Rs. 5 per share, 100 shares for Rs. 10000. The number of Indigo and HUL shares he bought are

a) 15,25

b) 23, 17

c) 17, 23

d) 17, 60

Ans. (c)


Q47. Determine the distance between the x-intercept and the z-intercept of the plane whose equation is

2x+9y-3z=18

a) 6.32

b) 10.82

c) 3

d) 5

Ans. (b)


Q48. Joe counts 48 heads and 134 legs among the chicken and dogs in his farm. How many dogs does he have ?

a) 29

b) 21

c) 18

d) 19

Ans. (d)


Q49. A bag contains 20 yellow balls, 23 green balls, 27 white balls. How many minimum balls one should pick out so that to make sure he gets at least 2 balls of all color ?

a) 48

b) 52

c) 60

d) 68

Ans. (b)


Q50. A pipe can fill a tank in 3 hrs .Due to a leakage in the tank it takes 3.5 hrs to fill the same tank. Then how many hours will the leakage can empty the tank.

a) 3.5 hrs

b) 30 hrs

c) 0.5 hr

d) 21 hrs

Ans. (d)



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details