DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 30, 2020, 10:41 a.m. ⋅ 889 views

DXC Placement Logical Reasoning Questions with answers


1. P is 60 m South-East of Q. R is 60 m North-East of Q. Then R is in which direction of P ?

A. North
B. North-East
C. South
D. South-East

Ans. A

2. Suresh goes 20 kms to the South and then 15 kms to the east. At what distance he is from the starting position ?

A. 20 kms
B. 15 kms
C. 10 kms
D. 25 kms

Ans. D

3. Number of students are standing in a row facing north is such a way that a particular student is nineteenth from both the ends. So, find the number of students in the class.

A. 39
B. 38
C. 37
D. 36

Ans. C

4. Find the next number in the series 2, 3, 6, 18, 108, …..

A. 1984
B. 1944
C. 2044
D. None of these

Ans. B

5. In a row of 21 boys when ravi has shifted four places to the right, he becomes 12th from the left end. What was the ravi earlier position from the right end.

A. 10
B. 11
C. 13
D. 14

Ans. D

6. Shivam put his wall clock on a table in such a way that at 9 a.m, the hour hand was pointing south. In which direction will the minute hour point at 9:30 p.m?

A. North
B. South
C. East
D. West

Ans. C

 

In each of the following questions choose the set of numbers from the four alternative sets that is similar to the given set.

7. Given set : (4, 9, 18)

A. (8, 14, 22)
B. (10, 15, 25)
C. (6, 12, 23)
D. (12, 17, 26)

Ans. D

8. Given set : (10, 14, 17)

A. (4, 11, 14)
B. (9, 12,
C. (8, 13, 18)
D. (6, 9, 12)

Ans. A

9. Given set : (7, 27, 55)

A. (21, 35 , 52)
B. (18, 42 , 65)
C. (16, 40 , 72)
D. (13, 30 , 58)

Ans. C

10. Given set : (39, 28, 19)

A. (84, 67 , 52)
B. (52, 25 , 17)
C. (70, 49 , 36)
D. (65, 45 , 21)

Ans. A

 

Directions : In questions given below, statements 1 and 2 are followed by conclusions I and II. Taking the statements to be right although they may seem at variance with commonly accepted facts, mark your answers as under

(A) If only conclusion I follows.
(B) If only conclusion II follows.
(C) If both I and II follows.
(D) Neither I nor II follows.

 

11. Statements

Only good dancers are invited for the competition. No one without dancing techniques is a good dancer.

Conclusions
I. All invited dancers in the competition dance well
II. Those dancers who do not have good dancing techniques are not invited for the competition

Ans. C

12. Statements

  1. Some buds are leaves.
  2. Some leaves are red.

Conclusions
I. Some buds are red.
II. Some leaves are not buds.

Ans. B

13. Statements

A metal producing Company in India has moved from a position where there was shortage of metal production to a position where there is self sufficiency of metal.

Conclusions
I. India was previously importing metal
II. at this speed of self sufficiency, India can soon become a foreign exchange earner

Ans. C

14. Statements

  1. All hands are machines.
  2. All machines are wheels.

Conclusions :
I. All wheels are hands.
II. All hands are wheels.

Ans. B

15. Statements

  1. Brown is red and blue is green.
  2. Green is pink and yellow is red.

Conclusions
I. Yellow is brown.
II. Pink is blue.

Ans. C

 

Directions : In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is follows in the statement.

Give answer ‘A’: if only assumption I is follows.
Give answer ‘B’: if only assumption II is follows.
Give answer ‘C’: if either assumption I or assumption II is follows.
Give answer ‘D’: if neither assumption I nor assumption II is follows.
Give answer ‘E’: if both the assumptions I and II are follows.

16. Statements
Enroll with us before 30th November to get the advantage of our 20% discount offer?. -An advertisement by a coaching class

Assumptions
I. Discount offer is bound to attract good students as well.
II. Even those students who cannot afford to pay the fees of coaching classes may join this class.

Ans. B

17. Statements
Join our Yoga institute to keep yourself completely fit.

Assumptions
I. People may prefer exercise to medication.
II. There is an awareness to a great extent about Yoga exercises among people.

Ans. E

18. Statements
If you want to get a good job you must have at least the basic knowledge of computers.

Assumptions
I. All good jobs involve use of computers.
II. Computer knowledge has been made an essential criterion by most of the companies nowadays.

Ans. C

19. Statements
As a measure to avoid occurrence of the epidemics due to monsoon the civic authorities have organized free vaccination camps all over the city.

Assumptions
I. There may be a good response to the camps organized by civic authorities.
II. people are generally aware about the need for vaccination.

Ans. E

20. Statements
In view of the large number of cases of suicides committed by the farmers in State X the State Government has decided to waive off the agriculture loans granted to the farmers.

Assumptions
I. This may stop further cases of suicides committed by the farmers in State X.
II. This move of the Government may be welcomed by the public at large.

Ans. E



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details