DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 21, 2020, 11:51 a.m. ⋅ 336 views

Deloitte Placement paper Verbal Ability Questions with answers


1. Which of the following spelling incorrect in the given context ?

A. Prehistric
B. Conceive
C. Tame
D. Uncertain

Ans. A

2. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Subjugete
B. Tenacious
C. Contaminate
D. Speculate

Ans. A

3. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Rival
B. Fasty
C. Competitor
D. Appearance

Ans. B

4. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Somewhat
B. Elegant
C. Falsfier
D. Unrefined

Ans. C

 

5. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
S1: Venice is a strange and beautiful city in the north of Italy.
P : There are about four hundred old stone bridges joining the island of
Venice.
Q : In this city there are no motor cars, no horses, no buses.
R : These small islands are near one another.
S : It is not an island but a hundred and seventeen islands.
S6: This is because Venice has no streets.

The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. PRQS
C. SRPQ
D. PQSR

Ans. C

 

 

6. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to
produce the correct sentence. Choose the proper sequence :

S1: A gentleman who lived alone always had two plates placed on the
table at dinner time.
P : One day just as he sat down to dine, the cat rushed in to the room.
Q : One plate was for himself and other was for his cat.
R : she drooped a mouse into her own plate and another into her master
plate.
S : He used to give the cat a piece of meat from his own plate.
S6: In this way the cat showed her gratitude to her master.
The Proper sequence should be:

A. QSPR
B. PSRQ
C. QRSP
D. RPQS

Ans. A

 

 

7. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
S1: On vacation in Tangier, Morocco, my friend and I sat down at a street
cafe.
P : At one point, he bent over with a big smile, showing me, a single gold
tooth and a dingy fez.
Q : soon I felt the presence of someone standing alongside me.
R : But this one wouldn’t budge.
S : We had been cautioned about beggars and were told to ignore them.
S6: Finally a man walked over to me and whispered, “Hey buddy this guy
is your waiter and he wants your order”
The Proper sequence should be:

A. SQRP
B. SQPR
C. QSRP
D. QSPR

Ans. C

 

 

8. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :

S1: Most of the universities in the country are now facing financial crisis.
P : Cost benefit yardstick thus should not be applied in the case of
universities.
Q : The current state of affairs cannot be allowed to continue for long.
R : Universities cannot be equated with commercial enterprises.
S : Proper development of universities and colleges must be ensureD.
S6: The Government should realise this before it is too late.
The Proper sequence should be:

A. QRPS
B. QSPR
C. QRSP
D. QPRS

Ans. A

 

 

9. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :

S1: I keep on flapping my big ears all day.
P : They also fear that I will flip them all away.
Q : But children wonder why I flap them so.
R : I flap them so to make sure they are safely there on either side of my
head.
S : But I know what I am doing.
S6: Am I not a smart, intelligent elephant?
The Proper sequence should be:

A. SRQP
B. QPSR
C. QPRS
D. PSRQ

Ans. B

 

10. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
S1: Once upon a time an ant lived on the bank of river.
P : The dove saw the ant struggling in water in a helpless condition.
Q : All its efforts to come up is faileD.
R : One day it suddenly slipped in to water.
S : A dove lived in the tree on the bank not far from the spot.
S6: She was touched.
The Proper sequence should be:

A. RQSP
B. QRPS
C. SRPQ
D. PQRS

Ans. A

 

11. In the question, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Re-arrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. :
S1: The December dance and music season in Madras is like the annual
tropical cyclone.
P : A few among the new aspirants dazzle with the colour of youth, like
fresh saplings.
Q : It rains an abundance of music for over a fortnight.
R : Thick clouds expectation charge the atmosphere with voluminous
advertisements.
S : At the end of it one is left with the feeling that the music of only those
artists seasoned by careful nurturing, stands tall like well-rooted trees.
S6: Many a hastily planned shrub gets washed away in the storm.
The Proper sequence should be:

A. RQPS
B. QRPS
C. RQSP
D. QRSP

Ans. B

 

 

 

12. The sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a number. Choose the most logical order of sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph. :

But, we all helped in the first few days.
Chandrapur is considered as a rural area.
Manohar was transferred to his office recently.
Initially he was not getting adjusted to the city life.
Before that he was working in Chandrapur branch of our office.
A. 54312
B. 43215
C. 12345
D. 35241

Ans. D

 

 

13. The sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a number. Choose the most logical order of sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph. :

A study to this effect suggests that the average white-collar worker demonstrates only about twenty-five per cent listening efficiency.
However, for trained and good listeners it is not unusual to use all the three approaches during a setting, thus improving listening
efficiency.
There are three approaches to listening: listening for comprehension, listening for empathy and listening for evaluation.
Although we spend nearly half of each communication interaction listening, we do not listen well.
Each approach has a particular emphasis that may help us to receive and process information in different settings.
A. 15432
B. 23451
C. 35241
D. 43215

Ans. C

 

14. The sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a number. Choose the most logical order of sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph. :

Much of the argument that goes on around the alternative solution occurs because people hold different perceptions of the problem.
One of the reasons that Japanese Managers are perceived as making superior decisions compared to Western Managers is that they
spend a great deal of effort and time determining that the problem is correctly defined.
Unfortunately, too often in the West, Managers assume that the initial definition of the situation is correct.
Up to half the time in meetings is spent in asking “Is this the real problem?”
A. 2431
B. 2341
C. 3241
D. 1342

Ans. A

 

 

In the questions below the sentences have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best express the given sentence in Indirect/Direct speech.

 

15. “If you don’t keep quiet I shall shoot you”, he said to her in a calm voice.
A. He warned her to shoot if she didn’t keep quiet calmly.
B. He said calmly that I shall shoot you if you don’t be quiet.
C. He warned her calmly that he would shoot her if she didn’t keep quiet.
D. Calmly he warned her that be quiet or else he will have to shoot her.

Ans. C

 

16. She said that her brother was getting married.
A. She said, “Her brother is getting married.”
B. She told, “Her brother is getting married.”
C. She said, “My brother is getting married.”
D. She said, “My brother was getting married.”

Ans. C

 

17. She exclaimed with sorrow that was a very miserable plight.
A. She said with sorrow, “What a pity it is.”
B. She said, “What a mystery it is.”
C. She said, “What a miserable sight it is.”
D. She said, “What a miserable plight it is.”

Ans. D

 

18. Dhruv said that he was sick and tired of working for that company.

A. Dhruv said, “I am sick and tired of working for this company.”
B. Dhruv said, “He was tired of that company.”
C. Dhruv said to me, “I am sick and tired of working for this company.”
D. Dhruv said, “I will be tired of working for that company.”

Ans. A

 

19. “If you don’t keep quiet I shall shoot you”, he said to her in a calm voice.

A. He warned her to shoot if she didn’t keep quiet calmly.
B. He said calmly that I shall shoot you if you don’t be quiet.
C. He warned her calmly that he would shoot her if she didn’t keep quiet.
D. Calmly he warned her that be quiet or else he will have to shoot her.

Ans. C

20. She said to him, “Why don’t you go today?”

A. She asked him why he did not go that day.
B. She said to him why he don’t go that day.
C. She asked him not to go that day.
D. She asked him why he did not go today.

Ans. A

 

In the following sentences, there may be some errors in the parts which are marked as A, B, C, D. Identify the part which has errors :-

21. Rajiv found it difficult (A)/ to manage single-handedly the three children (B)/ who were always quarrelling (C)/ between themselves. (D)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No error

Ans. B

22. In Spite of (A) / so many hardships (B) / Amar has managed (C) / to success. (D) / No error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No error

Ans. D

23. Mr Sethi was (A) / not given a promotion (B) / because he is (C) / frequent absent. (D) / No error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No error

Ans. D

24. If all things go according to plan, (A)/ then we see our-self becoming a (B)/ publicly listed company (C)/ in two to three years. (D)/ No error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No error

Ans. C

25. The ongoing merger among (A) / the two companies will (B) / have an adverse (C) / impact on consumers. (D) / No error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No error

Ans. D

 



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details