DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 26, 2020, 12:14 p.m. ⋅ 1605 views

Wipro Placement Logical Reasoning Questions with answers (set 3)


Q1. The ‘M’ state government has decided henceforth to award the road construction contracts through open tenders only.

Courses of action:
I. The ‘M’ state will not be able to get the work done swiftly as it will have to go
through tender and other procedures.
II. Henceforth the quality of roads constructed may be far better.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow

Ans. D

Q2. Find the next term in this series – 2,3,6,18,108,?

A. 54
B. 1002
C. 216
D. 1944

Ans. D

Q3. In a certain language, RIPPLE is written as 785514. What is the code of PILLER in that language?

A. 561147
B. 561174
C. 581174
D. 581147

Ans. D

Q4. Pointing to a girl in the photograph, Amar said, “Her mother’s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girls mother related to Amar?

A. Mother
B. Sister
C. Aunt
D. Grandmother
E. None of these

Ans. E

Q5. A is the only brother of B. P is the only nephew of B. How is P related to A?

A. Son
B. Daughter
C. Brother
D. Can’t say

Ans. A

Q6. Radha is the only daughter of Rakesh’s father-in-law’s wife. How is Radha related to Rakesh?

A. Daughter
B. Sister
C. Cousin
D. Wife

Ans. D

Q7. Rajeswari walked 2km towards North then turned right and walked 3km then again turned right and walked 3.5km. She turned left and walked 1.5km finally. Then how far and in which direction is she from the starting point?

A. 3km East
B. 4.5km West
C. 5km East
D. 3km West

Ans. C

 

Q8. 8 people namely A, S, D, F, G, H, J and K are sitting around circular table facing the center of the table. D is facing North-East and G is sitting 3 positions away from D in the clockwise direction. J is sitting adjacent to D and opposite to A. A is sitting adjacent to S on his right. K is sitting adjacent to S and F is not sitting opposite to D. Which direction is A facing

A. South-East
B. North-West
C. North-East
D. South-West

Ans. B

Q9. Meeru has lost her way home and was standing 25m away from her house in the South-West direction. He walks 20m North reaches point A. How far and in which direction would she have to walk to reach her house?

A. 20m East
B. 15m East
C. 15m West
D. 20m West

Ans. B

Q10. A boy is facing North-West. He turns 85 degrees in the anti-clockwise direction and then 50 degrees in the same direction. Which direction is he facing now?

A. Southwest
B. Southeast
C. South
D. North

Ans. C

Q11. One day Raja left home and cycled 5km Southwards, turned left and cycled 2km and turned left again and cycled 3km.then he turned right and cycled 5km. How many kilometers will he have to cycle to reach his home straight?

A. Square root of 53
B. Square root of 54
C. Square root of 55
D. Square root of 56

Ans. A

Q12. Odd one out.

A. AFB
B. MRN
C. KPL
D. RXS

Ans. D

Q13. Odd man out.

A. FHKO
B. CEHL
C. XZCG
D. ZBEJ

Ans. D

Q14. Odd man out

A. FU
B. DW
C. CX
D. NR

Ans. D

 

Q15. Odd man out

A. DFE
B. PRQ
C. MPN
D. SUT

Ans. C

Q16. Odd man out

A. AYW
B. LMP
C. SQO
D. IGE

Ans. B

Q17. The given sign signify something and on that basis,assume the given statements to be true and find which of the two conclusion I and II is/are definitely true
A + B means A equals to B
A – B means A less than B
A = B means A not equal to B
A*B means A is greater than B
A/B means A is lesser than B.

Statements :
k – m, k / l, l + n
Conclusions: (1) m – l (2) m / n
A. Only 1 is true
B. Only 2 is true
C. Both are true
D. None of these are true

Ans. C

Q18. Given signs signify something and on that basis, assume the given
statement to be true. Answer the question basis the information
provided.
’!’ denotes “greater than”
‘*’ denotes “equal to”
‘+’ denotes “less than”
‘$’ denotes ‘’not equal to’’
‘x’ denotes “not less than”
‘%’ denotes “not greater than”
then A!B!C does not imply
A. B+A!C
B. C+B+A
C. C+A!B
D. B+A+C

Ans. D

Q19. If GULMOHAR is coded as TFONLSZI,PIPAL will be coded as:

A. QJQBM
B. QJQBN
C. KRKZO
D. KIKZO

Ans. C

 

Q20. If RESULT is coded as SFTVMU ,then EXAM is coded as :

A. FWBO
B. DYZL
C. FYBN
D. DXZL

Ans. C

Q21. If 1022834 represents VACCINE, which word is represented by
4820548?

A. ECHELON
B. ECLIPSE
C. ESCAPES
D. ESTIMATE

Ans. C

Q22. If computer is coded as GKQLYPIN, what is the code for the senate?

A. warexa
B. waerxa
C. warwxa
D. waerax

Ans. C

Q23. In a certain code language SPECIFY is written as 1916539625 how is
ABOUT written in that code .

A. 13162120
B. 12162120
C. 12152019
D. 12152120

Ans. D

Q24. If WORD is coded as 9753,than DOOR is coded as

A. 3579
B. 3559
C. 9357
D. 3775

Ans. D

Q25. In a certain code language SKILLFUL is written as LTMJGMMV how is
STATED written in that code

A. TUCUFD
B. UTUCEF
C. UTUBEF
D. TUBUFE

Ans. C



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details