DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 23, 2020, 11:46 a.m. ⋅ 390 views

Virtusa placement paper Aptitude Questions with answers


1. Workman A is twice as good as B and together they finish a piece of work in 18 days. In how many days will A alone finish the work.

A. 27/2
B. 30
C. 27
D. None of these

Ans. C

2. Express 25 mps in kmph?

A. 15 kmph
B. 99 kmph
C. 90 kmph
D. None

Ans. C

3. Find the least number which when divided by 5, 6, 7, and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder.

A. 1540
B. 1683
C. 1500
D. None of these

Ans. B

4. ITC sells one product at a profit of 20% another at a loss of 20% at the same selling price. What is the loss incurred by ITC?

A. 1%
B. 2%
C. 4%
D. 0%

Ans. C

5. A and B can do a piece of work in 18 days, B and C can do it in 24 days, A and C can do it in 36 days. In how many days will A finish it, working separately ?

A. 36
B. 48
C. 18
D. 16

Ans. B

 

6. P can do a piece of work in 5 days of 8 hours each and Q can do in 4 days of 6 hours each. How long will they take do it working 5 hours a day?

A. 2 days
B. 3 days
C. 4 days
D. 5 days

Ans. B

7. A and B complete a work in 6 days. A alone can do it in 10 days. If both together can do the work in how many days?

A. 3.75 days
B. 4 days
C. 5 days
D. 6 days

Ans. A

8. The distance between two cities P and Q is 300km. A train starts from station P at 10 am with speed 80 km/hr towards Q. Another train starts from Q towards P with speed 40km/hr at 11 am. At what time do they meet.

A. 12:50 pm
B. 1 pm
C. 12:20 pm
D. 12:40 pm

Ans. A

9. A, B and C can do a piece of work in 24, 30 and 40 days respectively. They start the work together but C leaves 4 days before the completion of the work. In how many days is the work done?

A. 15 days
B. 14 days
C. 13 days
D. 11 days

Ans. D

10. A and B can finish a work in 16 days while A alone can do the same work in 24 days. In how many days B alone will complete the work?

A. 56
B. 48
C. 36
D. 58

Ans. B

11. Some persons can do a piece of work in 12 days. Two times the number of these people will do half of that work in?

A. 3 days
B. 4 days
C. 6 days
D. 12 days

Ans. A

12. Two same glasses are respectively 1/4th 1/5th full of milk. They are then filled with water and the contents mixed in a tumbler. The ratio of milk and water in the tumbler is?

A. 3:8
B. 9:31
C. 8:21
D. 10:27

Ans. B

 

13. A person walking 5/6 of his usual rate is 40 minutes late. What is his usual time?

A. 6 hours 20 minutes
B. 4 hours 40 minutes.
C. 3 hours 30 minutes.
D. 3 hours 20 minutes.

Ans. D

13. The total number of selections of 5 fruits which can be made from 4 oranges, 3 apples and 2 bananas taking at least one of each kind is:

A. 44
B. 55
C. 98
D. 59

Ans. C

 

14. Lovely’s age after six years will be three-seventh of his father’s age. Ten years ago, the ratio of their ages 1 : 5. What is Lovely’s father’s age now ?

A. 2
B. 6
C. 8
D. 5

Ans. C

15. A and B entered into a partnership investing Rs.25000 and Rs.30000
respectively. After 4 months C also joined the business with an investment of Rs.35000. What is the share of C in an annual profit of Rs.47000?

A. Rs.18000
B. Rs.15000
C. Rs.17000
D. Rs.14000

Ans. D

16. Sita and Gita are best friends. Their product of ages is 120. If twice the age of Gita is more than Sita’s age by 8 years, what is Gita’s age ?

A. 15 years
B. 30 years
C. 10 years
D. 20 years

Ans. C

17. In how many ways can 4 girls and 5 boys be arranged in a row so that all the four girls are together?

A. 17000
B. 17280
C. 18000
D. None of these

Ans. B

18. A boy goes to a playground from the house at 5 km/hr. by 10 minute late. If he goes at 6 km/hr. He would be 5 minutes early. What is the distance of the of playground from his house?

A. 7.5 km
B. 8 km
C. 10 km
D. 12 km

Ans. A

 

19. A clock showing 6 O’clock takes 30 secs to strike 6 times. How long will it take to strike 12 at midnight?

A. 60 secs
B. 70 secs
C. 66 secs
D. 50 secs

Ans. C

20. How can you get 81 using the digits 2,3,25,50,75,100 only once using any of the arithmetic operators.

Ans. 50+(100/75*3)+25+2

 

21. The radius of a circle is increased by 1%. Find how much % does its area increases?

A. 1.01%
B. 5.01%
C. 3.01%
D. 2.01%

Ans. D

22. Find the missing pattern of the series: –
B2CD, , BCD4, B5CD, BC6D

A. B2C2D
B. BC3D
C. B2C3D
D. BCD7

Ans. B



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details