DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Oct. 12, 2020, 12:45 p.m. ⋅ 39 views

TCS NQT aptitude questions set 7


Q101. Find out the largest number that divides 245 & 1029 leaving remainder 5.

a) 6

b) 14

c) 8

d) 16

Ans. (d)


Q102. Rohit Sharma scored 220 runs which included 10 boundaries and 14 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets ?

a) 56.36

b) 43.64

c) 42.64

d) None of the above

Ans. (b)


Q103. Seats for BJP, Congress, AAP in Delhi Elections are in the ratio 5:7:8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats ?

a) 1:2:3

b) 2:4:6

c) 4:6:8

d) None of the above

Ans. (c)


Q104. Two pipes can fill the cistern in 10 hr and 20 hr respectively, while the third empty it in 30 hr. If all pipes are opened simultaneously, then the cistern will be filled in

a) 7.5

b) 8.5

c) 8

d) None of the above

Ans. (b)


Q105. An urn contains 6 red, 5 blue and 2 green marbles. If 2 marbles are picked at random, what is the probability that both are red?ad of Bob and 4 persons behind the Joe. So, number of members between Bob and Joe are ?

a) 5/26

b) 5/13

c) 7/26

d) None of the above

Ans. (a)


Q106. There are 9 non-collinear points. How many triangles can be drawn by joining these points ?

a) 74

b) 84

c) 65

d) 89

Ans. (b)


Q107. A & B together can complete a piece of work in 35 days while A alone can complete the same work in 60 days. B alone will be able to complete the same work in :

a) 74

b) 84

c) 80

d) None of the above

Ans. (b)


Q108. In what proportion must rice at Rs. 3.10 per kg be mixed with rice at Rs. 3.60 per kg so that the mixture be worth Rs. 3.25 per kg ?

a) 5/7

b) 3/5

c) 7/3

d) None of the above

Ans. (c)


Q109. To complete a piece of work A and B take 8 days, B and C 12 days. A, B and C take 6 days. A and C will take :

a) 6 days

b) 8 days

c) 7 days

d) None of the above

Ans. (b)


Q110. Geek throws three dice in a special game. If he knows that he needs 15 or higher in this throw to win, then find the chance of his winning the game.

a) 5/54

b) 17/216

c) 13/216

d) None of the above

Ans. (a)


Q111. How many tiles whose length and breadth are 12 cm and 5 cm respectively will be needed to fit in a rectangular region whose length and breadth are respectively 144 cm and 100 cm ?

a) 160

b) 240

c) 320

d) 80

Ans. (b)


Q112. If 60 guns firing 5 rounds in 6 minute. Kill 350 men in 1 ¼  hours, how many guns firing 7 rounds  in 9 minute will kill 980 men in 25 minute at the same rate ?

a) 540 guns

b) 580 guns

c) 270 guns

d) 240 guns

Ans. (d)


Q113. If 8 men, working 9hrs/day can build a wall 18 meters long, 2 meters wide and 12 meters high in 10 days, how many men will be required to build a wall 32 meters long, 3 meters wide and 9 meters high by working 6 hours a day in 8 days ?

a) 30 men

b) 24 men

c) 21 men

d) None of the above

Ans. (a)


Q114. Atul & Manish can complete a job in 16 days. Atul alone can do it in 24 days. How long will Manish alone take to finish the whole work ?

a) 16 days

b) 48 days

c) 24 days

d) None of the above

Ans. (b)


Q115. In how many ways a team of 11 must be selected from 5 men and 11 women such that the team must comprise of not more than 3 men ?

a) 1565

b) 1243

c) 2256

d) None of the above

Ans. (c)


Q116. Given that 0 < a < b < c < d, which of the following the largest ?

a) (c+d)/(a+b)

b) (a+d)/(c+b)

c) (c+b)/(a+d)

d) (b+d)/(a+c)

Ans. (a)


Q117. Four people each roll a four die once. Find the probability that at least two people will roll the same number ?

a) 5/18

b) 13/18

c) 1295/1296

d) None of the above

Ans. (b)


Q118. Jake can dig a well in 16 days. Paul can dig the same well in 24 days. Jake, Paul and Hari together dig the well in 8 days. Hari alone can dig the well in

a) 96 days

b) 48 days

c) 32 days

d) None of the above

Ans. (b)


Q119. Mark told John “If you give me half your money I will have Rs.75. John said, “if you give me one third of your money, I will have Rs.75/- How much money did John have ?

a) 45

b) 60

c) 48

d) None of the above

Ans. (b)


Q120. A man has a job, which requires him to work 8 straight days and rest on the ninth day. If he started work on Monday, find the day of the week on which he gets his 12th rest day.

a) Thursday

b) Wednesday

c) Tuesday

d) Friday

Ans. (b)


Q121. A is driving on a highway when the police fines him for overspeeding and exceeding the limit by 10 km/hr.At the same time B is fined for overspeeding by twice the amount by which A exceeded the limit.If he was driving at 35 km/hr what is the speed limit for the road

a) 16 kmph

b) 24 kmph

c) 15 kmph

d) 20 kmph

Ans. (c)


Q122. A moves 3 kms east from his starting point . He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east.How far is A from his starting point ?

a) 16

b) 18

c) 17

d) 13

Ans. (d)


Q123. The sum of the digits of a two digit number is 8. When 18 is added to the number, the digits are reversed. Find the number?

a) 30

b) 35

c) 40

d) None of the above

Ans. (b)


Q124. Fathers age is 5 times his son’s age. 4 years back the father was 9 times older than son. Find the father’s present age.

a) 20

b) 30

c) 35

d) 40

Ans. (d)


Q125. Shinchan usually travels from Tokyo to Osaka via cycle at 7.5 kmph. While kazama travels the same distance in train at a speed of 300 kmph and reached 30 mins earlier. Find the distance.

a) 5 km

b) 10 km

c) 15 km

d) 20 km

Ans. (a)


Q126. A bag contains 8 white balls, and 3 blue balls Another bag contains 7 white and 4 blue balls. What is the probability of getting blue ball ?

a) 3/7

b) 3/8

c) 7/15

d) 7/22

Ans. (d)


Q127. How many different signals can be given with 5 different flags by hoisting any number of them at a time ?

a) 120

b) 210

c) 325

d) 60

Ans. (c)


Q128. Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed ?

a) 16000

b) 50000

c) 25100

d) 25200

Ans. (d)


Q129. How many prime numbers less than 100 and greater than 3 are of form : 4x + 1, 5y-1 ?

a) 11

b) 2

c) 3

d) 7

Ans. (b)


Q130. Hansie made the following amounts in seven games of cricket in India : Rs.10, Rs.15, Rs.21, Rs.12, Rs.18, Rs.19 and Rs.17(all figures in crores of course). Find his average earnings

a) 24 crores

b) 20 crores

c) 16 crores

d) None of these

Ans. (c)



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details