DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Oct. 12, 2020, 12:20 p.m. ⋅ 45 views

TCS NQT aptitude questions set 6


Q71. There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in a hour B can fills 20 liters in same time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160….if B filled in (1/16) th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?

a) 6 hours

b) 4 hours

c) 7 hours

d) None of these

Ans. (c)


Q72. Sports readers, 10 tables, 4 chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person ?

a) 6

b) 5

c) 11

d) 60

Ans. (a)


Q73. The ages of two friends is in the ratio 5:6. After how many years will the ages be in the ratio 7:8 ?

a) 20 years

b) 25 years

c) 10 years

d) 15 years

Ans. (c)


Q74. One man want to build a wall the length and breadth of the wall are 20, 30 respectively. He need 10 bricks for one square centi meter then how many bricks he need ?

a) 5000

b) 600

c) 6000

d) None of these

Ans. (c)


Q75. 1/3 rd of a number is more 3 than the 1/6th of a number then find the number ?

a) 18

b) 20

c) 15

d) 22

Ans. (a)


Q76. In Yashoda nagar many buildings were under residential category for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering ?

a) 23

b) 15

c) 17

d) 19

Ans. (d)


Q77. One grandfather has 3 grandchildren. Eldest one age is 3 times of the youngest child age. Sum of two youngest child age is more than two of eldest one age. Find the eldest one age ?

a) 16

b) 15

c) 11

d) 25

Ans. (b)


Q78. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog ?

a) 16.5 km/hr

b) 17.5 km/hr

c) 18 km/hr

d) 16 km/hr

Ans. (a)


Q79. Complete the series :

3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31

a) 23

b) 45

c) 60

d) 91

Ans. (d)


Q80. Rearrange and categorize the word ‘RAPETEKA’?

a) Human

b) Bird

c) Animal

d) None of these

Ans. (b)


Q81. There is ferarri and benz car, benz speed is say 10kmph and it cover 10 km.And if ferarri goes with 3 times faster than benz. In how much time ferarri could take to cover same distance.

a) 1/4

b) 2/4

c) 1/3

d) 2/3

Ans. (c)


Q82. 6 persons are standing in a queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. Find the age of seventh person ?

a) 58

b) 59

c) 63

d) 69

Ans. (d)


Q83. Out of 7 children, the youngest one is a boy, then find the probability that all the remaining children are boys.

a) 1/24

b) 1/32

c) 1/64

d) 1/128

Ans. (c)


Q84. One day Eesha started 30 min late from home and reached her office 50 min late while driving 25% slower than her usual speed. How much time in min does eesha usually take to reach her office from home ?

a) 20 min

b) 30 min

c) 60 min

d) None of these

Ans. (c)


Q85. How many odd numbers are there between 42 and 400??

a) 178

b) 179

c) 189

d) 187

Ans. (b)


Q86. How many even numbers are there between 42 and 400 ?

a) 178

b) 180

c) 179

d) 182

Ans. (a)


Q87. How many odd and even numbers are there between 42 and 400 ?

a) 350

b) 347

c) 357

d) 360

Ans. (c)


Q88. Find the sum of odd numbers between 42 and 400.

a) 39559

b) 39545

c) 39549

d) 35235

Ans. (a)


Q89. Find the sum of even numbers between 42 and 400.

a) 39332

b) 39334

c) 39330

d) 39338

Ans. (d)


Q90. 40 men can complete a work on 30 days. They start work together and after every 10 days 5 men left the work. In how much time work will be completed ?

a) 34 days

b) 38 days

c) 35 days

d) 36 days

Ans. (d)


Q91. What is the next number in the series : 70,54,45,41,__ .

a) 40

b) 35

c) 45

d) 54

Ans. (a)


Q92. Which is the smallest no divides 2880 and gives a perfect square ?

a) 1

b) 2

c) 5

d) 6

Ans. (c)


Q93. 12 men complete a work in 18 days. 6 days after they had started working, 4 men join them. How many more days will all of them take to complete the remaining work ?

a) 5

b) 9

c) 12

d) 11

Ans. (b)


Q94. If 5 engines consume 6 tones of coal when each runs 9 hours/day, how much coal will be needed for 8 engines, each running 10 hours/day, it is being given that 3 engines of the former type consume as much as 4 engines of latter type ?

a) 4

b) 5

c) 6

d) 8

Ans. (d)


Q95. Suhani can do a piece of work in 12 days. Suhani and Somya complete the work together and were paid Rs 54 and Rs 81 respectively. How many days must they have taken to complete the work together ?

a) 4 days

b) 4.5 days

c) 4.5 days

d) 4.8 days

Ans. (d)


Q96. 36 people {a1, a2… a36} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, …, {a35, a36}, {a36, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is :

a) 12

b) 11

c) 18

d) 13

Ans. (a)


Q97. A and B, B and C can do a work in 12 & 16 days. If A work for 5 days and B work for 7 days and C complete the remaining work in 13 days. Then in how many days C will complete the work alone?

a) 24

b) 34

c) 20

d) 16

Ans. (a)


Q98. In a single throw with two dice, find the probability that their sum is a multiple either of 3 or 4.

a) 5/6

b) 1/3

c) 5/9

d) 3/8

Ans. (c)


Q99. Two pipes can fill in 14 hours and 16 hours respectively. The pipe is opened simultaneously and it is found that due to leakage in the bottom, 32 minutes extra are taken for the cistern to be filled up. When the cistern is filling, in what time will the leak empty it ?

a) 112 hrs

b) 115 hrs

c) 116 hrs

d) 117 hrs

Ans. (a)


Q100. 30 members are queued in a straight line. There are 6 persons ahead of Bob and 4 persons behind the Joe. So, number of members between Bob and Joe are ?

a) 20

b) 19

c) 28

d) None of the above

Ans. (d)

 



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details