DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 23, 2020, 12:27 p.m. ⋅ 386 views

Cisco placement paper Aptitude Questions with answers


1. In how many years does a sum of Rs. 5000 yield a simple interest of Rs. 16500 at 15% p.a.?

A. 22
B. 24
C. 25
D. 23

Ans. A

2. The radius of a circle is increased by 1%. Find how much % does its area increases ?

A. 1.01%
B. 5.01%
C. 3.01%
D. 2.01%

Ans. D

3. 144 liters of the mixture contains milk and water in the ratio 5: 7. How much milk needs to be added to this mixture so that the new ratio is 23: 21 respectively?

A. 36 liters
B. 40 liters
C. 28 liters
D. 32 liters

Ans. D

 

4. The income of Nikhil and Hemanth are in the ratio of 4:5 and their expenditure is in the ratio of 2:3. If each of them saves 2000, then find their income.

A. 4000, 6000
B. 4000, 5000
C. 5000, 4000
D. 5000, 6000

Ans. B

5. An alloy contains Brass, Iron, and Zinc in the ratio 2:3:1 and another contains Iron, zinc, and lead in the ratio 5:4:3. If equal weights of both alloys are melted together to form a third alloy, then what will be the weight of lead per kg in new alloy?

A. 1/8
B. 1/9
C. 1/4
D. 1/7

Ans. A

6. A rectangle whose sides are in the ratio 6:5 is formed by bending a circular wire of radius 21cm. Find the difference between the length and breadth of the rectangle?

A. 6 cm
B. 8 cm
C. 10 cm
D. 12 cm

Ans. A

7. If the length of the rectangle is increased by 20%, by what percent should the width be reduced to maintain the same area?

A. 21.33
B. 33.33
C. 13.37
D. 16.67

Ans. D

8. Varun and Madhav can together finish a work in 30 days. They worked together for 20 days and then Madhav left. After another 20 days, Varun finished the remaining work. In how many days Varun alone can finish the work?

A. 60
B. 35
C. 50
D. 45

Ans. A

9. The radius of the wheel of a car is 70 cm. How many revolutions per minute the wheel will make in order to keep a speed of 66 km/hr?

A. 234
B. 272
C. 225
D. 250

Ans. D

10. 5 men and 12 boys finish a piece of work in 4 days, 7 men and 6 boys do it in 5 days. The ratio between the efficiencies of a man and boy is?

A. 1:2
B. 2:1
C. 2:3
D. 6:5

Ans. D

11. Express 25 mps in kmph?

A. 15 kmph
B. 99 kmph
C. 90 kmph
D. None

Ans. C

12. A and B entered into a partnership investing Rs.25000 and Rs.30000 respectively. After 4 months C also joined the business with an investment of Rs.35000. What is the share of C in an annual profit of Rs.47000?

A. Rs.18000
B. Rs.15000
C. Rs.17000
D. Rs.14000

Ans. D

13. If the length of the rectangle is increased by 20%, by what percent should the width be reduced to maintain the same area?

A. 21.33
B. 33.33
C. 13.37
D. 16.67

Ans. D

 

14. A vessel contains milk and water in the ratio of 4:3. If 14 liters of the mixture is drawn and filled with water, the ratio changes to 3:4. How much milk was there in the vessel initially?

A. 32
B. 16
C. 24
D. 8

Ans. A

15. Initially, a shopkeeper had “x” pens. A customer bought 10% of pens from “x” then another customer bought 20% of the remaining pens after that one more customer purchased 25% of the remaining pens. Finally, a shopkeeper is left with 270 pens in his shop. How many pens were there initially in his shop ?

A. 800
B. 400
C. 500
D. 600

Ans. C

16. In a College, there are 1800 students. Last day except for 4% of the boys all the students were present in the college. Today except for 5% of the girls all the students are present in the college, but in both the day’s number of students present in the college, were the same. The number of girls in the college are ?

A. 400
B. 600
C. 800
D. 1000

Ans. C

17. What number has a 5:1 ratio to the number 10?

A. 42
B. 50
C. 55
D. 62

Ans. B

18. Find the ‘?’
12 42 156 606 2400 ?

A. 9186
B. 9470
C. 9570
D. 9486

Ans. C

 

19. Find the ‘?’
14 26 62 122 206 ?

A. 314
B. 313
C. 310
D. 312

Ans. A

20. Find the ‘?’
12, 53, 96, 143, 196, 255, ?

A. 355
B. 316
C. 452
D. 325
E. 332

Ans. B

21. Find the ‘?’
8, 22, 8, 28, 8, ?

A. 9
B. 29
C. 32
D. 34

Ans. D



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details