DG

dhirendra_gupta

Student at BIT Mesra Aug. 26, 2020, 11:55 a.m. ⋅ 315 views

Wipro Placement Logical Reasoning Questions with answers (set 1)


Q1. If PREVENTION is coded as DWDSOOSJNO then how will CONTENTION will be coded ?

A. DUBPMOSJON
B .DUMPBOSJNO
C. OSJDUMPBON
D. JDMUNOSBOP

Ans. B

Q2. Find the odd man out

A. 3,6,9,12
B. 2,4,8,16
C. 12,24,36,48
D. 10,13,16,19

Ans. B

 
Directions : Study the information carefully and answer the questions given below.

Seven persons J, K, L, M, N, O and P are sitting in a circular table. All of them like different fruits i.e.
Apple, Guava, Mango, Orange, Litchi, Grapes and Papaya but not necessary in same order. Three of
them face towards the center and rest of them face outside the center. Only one person sits between
P and the one who likes Litchi. M sits immediate right of the one who likes litchi. Two persons sit
between the one who likes mango and the one who likes grapes. The one who likes grapes is neither
immediate neighbor of M nor immediate neighbor of P. The one who likes apple is immediate right of
P. M is not immediate neighbor of P. N sits third to the left of J, who likes guavA. L sits second
to the right of the one who likes orange. K sits immediate right to the one who likes PapayA. K does
not like apple. M and L face opposite direction to each other. L does not face outside the center.

Q3. How many persons are sitting between K and O when counted from right of O?

A. One
B. Two
C. Four
D. Three
(e) None

Ans.D

Q4. Who among the following sits third to the right of the one who likes mango?

A. O
B. The one who likes Guava
C. L
D. The one who likes apple
(e) None of these

Ans.C

Q5. Who among the following sits second to the right of K?

A. M
B. The one who likes grapes
C. the one who likes apple
D. L
E. None of these

Ans.E

 
Q6. Who among the following sits second to the right of J?

A. O
B. K
C. N
D. M
E. None of these

Ans.A

Q7. If L and P interchange their positions, then who among the following sits immediate left of L?

A. P
B. N
C. The one who likes orange
D. The one who likes Guava
E. None of these

Ans.B

Directions : Question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.
Give answer as:
A. if only argument I is strong
B. if only argument II is strong
C. if either I or II is strong
D. if neither I nor II is strong
E. if both I and II are strong

Q8. Statement: Should the tuition fees in all post-graduate courses be hiked considerably?
Arguments:
I. Yes. This will bring in some sense of seriousness among the students and will improve the quality.
II. No. This will force the meritorious poor students to stay away from post-graduate courses.

Ans.B

Q9.
Statements:
Some Moon are Sun
Some Sun are Helium
No Helium is Cheap

Conclusion:
I: All Cheap are Sun
II: Some Sun are not Cheap

A. If only conclusion I follows.
B. If only conclusion II follows.
C. If either conclusion I or II follows.
D. If neither conclusion I nor II follows.
E. If both conclusions I and II follow.

Ans.B

Q10.
Statements:
Atleast Music is Soul
No Soul is Laptop
All Laptop are Digital

Conclusion:
I: Some Digital are not Music
II: Some Digital are not Soul

A. If only conclusion I follows.
B. If only conclusion II follows.
C. If either conclusion I or II follows.
D. If neither conclusion I nor II follows.
E. If both conclusions I and II follow.

Ans.B

Q11.
Statements:
Some Reference is Review
Some Review are leader
Only a few leader are money

Conclusions:
I: All leader can be money
II: Some Review are Money is possibility

A. If only conclusion I follows.
B. If only conclusion II follows.
C. If either conclusion I or II follows.
D. If neither conclusion I nor II follows.
E. If both conclusions I and II follow.

Ans.B

Directions :
In each question below are given three Statements followed by three 
Conclusions
numbered I, II and III. You have to take the given Statements to be true even if
they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions
and then decide which of the given Conclusions logically follows from the given
Statements disregarding commonly known facts.

Q12. Statements:
Some cycles are busses.
All cars are buses.
Some buses are trains.

Conclusions:
I. All cares are cycles.
II. Some trains are buses.
III. Some trains are cars.

(1) None follows
(2) Only I and II follow
(3) Only land III follow
(4) Only II and III follow
(5) None of these

Ans. 4

Q13. Statements:
All pencils are sticks.
Some sticks are notes.
All diaries are notes.

Conclusions:
I. Some notes are diaries.
II. Some sticks are pencils.
III. Some diaries are sticks.

(1) All follow
(2) Only I follow
(3) Only I and II follow
(4) Only II follows
(5) None of these

Ans: 5

Q15. Statements:
Some buds are leaves.
No leaf is fruit.
Some fruits are buds.

Conclusions:
I. Some fruits are leaves.
II. All buds are fruits.
III. Some leaves are buds.

(1) Only I or II follows
(2) Only III follows
(3) Only II follows
(4) None follows
(5) None of these

Ans. 2

Q16. Statements:
Some birds are animals.
All animals are rivers.
Some rivers are lions.

Conclusions:
I. Some lions are animals
II. Some rivers are birds
III. No animal is lion

(1) Only II follows
(2) Only either I or III follows
(3) I and II follows
(4) Only either II or III follow
(5) None of these

Ans. 3

Q17.Statements:
All boxes are pans
Some boxes are jugs .
Some jugs are glasses.

Conclusions:
I. Some glasses are boxes
II. No glass is box
III. Some jugs are pans
IV. No jug is pan

(1) Only I and II follows
(2) Either I or II and III follows
(3) Only III follows
(4) Either I or II , and either III or IV follow
(5) None of these

Ans. 2

Directions : Use the following answer choices for the questions below.

A. Statement 1 alone is sufficient but statement 2 alone is not sufficient to answer the question asked.
B. Statement 2 alone is sufficient but statement 1 alone is not sufficient to answer the question asked.
C. Both statements 1 and 2 together are sufficient to answer the question but neither statement is sufficient alone.
D. Each statement alone is sufficient to answer the question.
E. Statements 1 and 2 are not sufficient to answer the question asked and additional data is needed to answer the statements.

Q18. If the average size of 3 accounts is $1 million, is the smallest account less than $500,000?

  1. The largest account is $1.3 million.
  2. One of the accounts is $0.7 million.

Ans. C

Q19. Is the product of x and y greater than 60?

  1. The sum of x and y is greater than 60.
  2. Each of the variables is greater than 2.

Ans. C

Q20. What is the value of y?

  1. y – 3 = 2
  2. y2 = 25

Ans. A

Q21. What was the percent increase of Company A’s stock between June 1 and June 30, 2000?

  1. The stock gained $5 in value during June 2000.
  2. The stock rose 12% during the first half of the month.

Ans. E

Q22. Which company reported the larger dollar increase in earnings?

  1. Company A reported that its earnings increased by 5%.
  2. Company B reported that its earnings increased by 7%.

Ans. E

Q23. Ramesh starting from a fixed point goes 15 km towards North and then after turning to his right he goes 15 km. then he goes 10, 15 and 15 metres after turning to his left each time. How far is he from his starting point?

A. 5 metres
B. 10 metres
C. 20 metres
D. 15 metres
E. Can not be determined

Ans. B

 

Q24. Sunita goes 30 km towards North from a fixed point, then after turning to her right she goes 15 km. After this she goes 30 km after turning to her right. How far and in what direction is she from her starting point?

A. 45 km, East
B. 15 km, East
C. 45 km, West
D. 45 Km, North
E. None of these

Ans. B

Q25. Kanchan goes 5 m towards east from a fixed point N and then 35 km after turning to her left. Again she goes 10 metres after turning to her right. After this she goes 35 m after turning to her right. How far is she from N?

A. 40 m
B. At N
C. 10 m
D. 15 m
E. None of these

Ans. D

Q26. Shri Prakash walked 40 metres facing towards North. From there he walked 50 metres after turning to his left. After this he walked 40 metres after turning to his left. How far and in what direction is he now from his starting point?

A. 40 m, North
B. 50 m, West
C. 10 m, East
D. 10 m, West
E. None of these

Ans. B



Go back to feed

HackersFriend Updates





View more


Events


Nov. 28, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Delhi

View details


Aug. 13, 2018, 5:30 p.m.

Python from zero to hero

place Bangalore ( HackersFriend office BTM Layout)

View details